YENİLİKLER
Yükleniyor...

Beyin Gücünüzü Geliştirmek İçin 10 İpucu!


Hayat boyu beynimizi sürekli kullanırız. Bu emektar organın iyiliğini, sıhhatını ne kadar önemsiyoruz? Beynimizin keskinliğini korumak için yeterince çalışıyor muyuz? Yoksa monotonlaşmış, basmakalıp yaşam tarzında diretiyor muyuz. Siz siz olun, beyninizi "yormaktan" vazgeçmeyin. Beyin de tembelliğe yatkın bir organdır. Onu sürekli canlı tutmak istiyorsanız, sürekli çalıştırın. İşte size basit ama çok etkili ipuçları;

  • 10- Sudoku

Çoğumuzun gazete bulmacalarından da aşina olduğu Sudoku bulmacası, bir çeşit sayı yerleştirme oyunudur. Bloğumuzda da buraya tıklayarak hakkında bilgi alabilirsiniz. İnternet üzerinden de çeşitli sitelerde oynayabilir, gazetede çözebilir ya da akıllı telefonunuza indirip oynayabilirsiniz. Sudoku, beyin jimnastiği için en güzel seçeneklerden biridir.

  • 9- Wikipedia:Random

Wikipedia'da rastgele makaleler okumak beyninizin gelişimine son derece yardımcı olacaktır. Elinizdeki internet nimetinin kıymetini bilin. Her gün vikipediden rastgele bir makale okumak, yepyeni şeyler öğrenmenize ve ufkunuzun genişlemesine son derece faydalı olur.

  • 8- Her Gün Basit Matematik Çalışmaları Yapın

Kendinize belirli bir zaman verin, seçtiğiniz matematik sorularını o süre içerisinde çözmeye çalışın. Bu sayede beyninizi problem çözmeye zorlayacak ve gelişmesine vesile olacaksınız. Beyin çalışmazsa, zorlanmazsa, işlenmezse gelişmez!

  • 7- Klavye'de Yazmak Yerine El Yazısı Kullanın (sıklıkla)


Milletçe klavye kullanmayı sevdik (çoğumuz), daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi el ile yazmak, kalemi hissetmek size daha çok ilham vereceği gibi, problemleri daha ustalıkla çözmenize yardımcı olur. Beyninizin daha aktif çalışmasını sağlar. Bu yüzden el ile yazmaya, kalem kullanmaya özen gösterin. Not defteriniz, ajandanız mutlaka olsun.

  • 6- Öğretmen Gibi Davranın


Kendi kendinize öğretmenmiş gibi davranarak, bu işi dramatize ederek zihninizdeki bilgilerin sadece geri çağrılmasını değil, aynı zamanda o işi nasıl yapmanız gerektiğini, o bilgileri nasıl geri çağırmanız gerektiğini de kendinize öğretmiş oluyorsunuz. Bu teknik sayesinde birçok hatırlama hatasının önüne geçmeyi sağlayabilirsiniz.

  • 5- Kendi Kendinize Hikaye Anlatın


Hikaye anlatmak, beyin için çok güzel bir egzersizdir. Her şeyden önce, hikaye şeklinde öğrenilen şey beyinde aynı bir film şeridi gibi kaydedilir ve film hatırlar gibi kolay şekilde hatırlanır. Bu sayede duyguları da kolaylıkla hatırlar, olaylar ile duygular arasındaki bağları daha kolay kurarsınız. Hikaye anlatma tekniği, Alzheimer hastalığında da tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Hikaye anlatmak Alzheimer hastalarına fayda sağlıyorsa, ihtimal sizin de hafızanızı güçlendirmenizde işe yarayacaktır!

  • 4- Yaratı-Oyunlar Bloğu

Bloğumuzda bulacağınız birçok yaratıcılığı ve problem çözme yeteneğini geliştiren oyunlar sayesinde, beyninize çok güzel egzersiz yaptırabilirsiniz. Bütün oyunları "Arşiv" tıklayarak bulabilirsiniz. İnceleyin!

  • 3- Tefekkür (Meditasyon)

Sufilikte tefekkür, Uzak Doğu'da ise Meditasyon olarak geçen bu yöntem, birçok derdin, hastalığın çaresi olmakla birlikte beynimiz için de nice yararlar barındırmaktadır. Meditasyon ile stres derecenizi azaltır, iç huzurunu sağlarsınız. İnternet üzerinde yapacağınız araştırma ile meditasyon yapmanın yollarını öğrenmeli ve bu güzel etkinliği hayatınızda canlı tutmalısınız.

  • 2- Beyninin Yaptığı Hataları Fark Et ve Açıklama Getir

Edinilen tecrübeler gösteriyor ki, kendimizden üst düzey performans beklemek, olduğumuzdan daha büyük, daha iyi olmaya zorlamak tam zıt etki yaratarak bizlerin daha kötü hale gelmesine sebebiyet veriyor. Şişman olup da az yemek için kendini zorlayanlar, kendilerini diyet yapmadıkları zamanlardan bile daha aşırı yerken buluyorlar! Aynı şey beynimiz için de geçerli. Beynimizin sınırlıklarını fark edip ona göre makul hedefler belirlemeliyiz.

  • 1- Dengeli Beslenme ve Spor




Sadece beynimiz değil, vücudumuzun genel sağlığı için düzenli olarak egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek durumundayız. Egzersize ayıracağınız günlük 15-20 dakika bile beyin performansınızın artmasında büyük fark yaratacaktır. Ayrıca çok fazla şeker tüketmemek, her besinden kararınca tüketmek ve haftada en az 2 kez balık yemeğe özen göstermek de beyin sağlığınız için oldukça faydalıdır!

Bloğumuzu takip etmeye devam edin! Yorumlarınızla bize katılın! 





0 yorum:

Yorum Gönder