Biliyoruz ki yaratıcı düşünme, bizleri daha mutlu ve daha sağlıklı bireyler haline getiriyor. Yaratıcı düşünme deyince aklımıza bir başyapıt ortaya koyma gelebilir. Fakat yaratıcı düşünme yeni şeyler denemek, yeni bir fikir ortaya koymaktır. İşte yaratıcılık kıvılcımını ateşleyecek 36 öneri. En azından bir gün deneyin!
10 Dakika Ve Daha Az Zamanda
- Müzik dinleyin. Özellikle Klasik müzik, beynimiz için çok yararlı olup bize mutluluk ve keyif verir. "Mozart Etkisi" denen şey, Mozart'ın bir yapıtını dinleyince gelişen yaratıcı düşünme başarısını açıklamaktadır. Mozart dinleyince yaratıcı düşüncenin gelişeceği kesin bir yargı değildir, fakat bir parça müzikten ne zarar gelir!
- El ile yazın. "Yaratıcı Tedavi"nin sahipleri Dr. Carrie ve Alton Barron, bizlere Microsoft Word ile yazmayı bırakmamızı önermekte. Taze sayfa yaprağı kokusu ve elimizde kalemi hissetmek, yaratıcı mekanizmamızı geliştirebilir!
- Tefekkür. Zihniniz bulandığında, panik halinde olduğunuzda sakince düşünün ve içe dalın. Buna tefekkür (meditasyon) denir. Bu sayede farklı düşünceler üretebilirsiniz.
- Başkasından görüş alın. Birilerinden yardım almaya gocunmayın. Başka bir kişinin, arkadaşınızın görüşü size yeni ufuklar açabilir. Yeni fikir, yeni görüş!
- Serbest çalışma. Şu oyunu deneyin; elinize bir sözlük alın ve rastgele açtığınız bir sayfadan rastgele bir sözcük seçip bu sözcüğün size düşündürdüğü şeyleri yazın. Fazla özgürlük yaratıcı düşünmeyi kısıtlayabilir, bu yüzden bütün sözcüklere değil de seçtiğiniz tek bir sözcük üzerine yoğunlaşın.
- Uzak bir zaman üzerine düşünün. Araştırmalara göre, geçmişte ya da uzak gelecekte olacak bir şeyle ya da bir mekanla ilgili düşünmek, problem çözme yeteneğini geliştirmektedir. Yani, 2040 yılında yılbaşında ne yapacağınızı, Moskova'da bir tatil gününü düşünün ve hayalgücünüzü serbest bırakın!
- Hayal kurun. Gün içinde bazen dalıp gider, hayal dünyamızda geziniriz. Bunu yapmak yaratıcı düşünmemizi geliştirdiği gibi bize keyif verir!
- Mavi ya da Yeşil renkli nesnelere bakın. Renkler, bilişsel görevlerin performansını arttırır. Araştırmalara göre, mavi rengi insanlara okyanus, gökyüzü gibi enginliği, yeşil rengi ise büyümeyi gelişmeyi çağrıştırmaktadır.
- Biraz içki. Bir araştırmada, üç kadeh içen katılımcıların, hiç içki içmeyen katılımcılara göre daha yaratıcı düşündükleri ortaya çıktı. Küçük bir miktar alkol, bizim daha açık, geniş düşünmemize, alakasız iki fikir arasındaki bağlantıları bulmamıza yardımcı olur. Fakat abartayım demeyin! Fazla içip kusmakta herhangi bir yaratıcılık bulamazsınız.
- Serbest yazı çalışması yapın. 10 dakikanızı herhangi bir şeyi not almaya ayırın, aklınıza gelen her şeyi hiç yargılamadan sadece not edin. Bu teknik, "free-writing" olarak anılmaktadır. Not aldıktan sonra onları inceleyin ve işe yarayabilecek fikirleri alın.
- Jestlerinizde iki elinizi kullanın. Bir araştırma, herhangi bir şeyi anlatırken iki elimizi de kullanmamızın beynimizin olayı birden fazla bakış açısıyla olayı düşünmesine yardımcı olduğunu gösterdi. (Bunun, sol eli kullanmanın yaratıcılığı geliştirmesiyle ilgisi olabilir, zaten solak insanlar daha yaratıcı düşünür.) Fakat dikkat edin, el hareketlerinizi fazla abartıp toplumun şaşkın bakışlarını üstünüze çekmeyin!
- Kutuların dışında oturun. Yapılan araştırmaya göre, katılımcılardan "kutu" gibi bir yerin dışında oturanların, kutunun içinde oturanlara göre daha yaratıcı olduğu belirlendi. Siz de odanızda değil de, koridorda oturarak yaratıcı düşünmeye çalışın.
- Uzanın. Araştırma, uzanan kişilerin ayakta olan kişilere göre anagramı daha iyi çözdüğünü ortaya koydu. (anagram: kutu çevirmece)
- Etiketleri yeniden düşünün. Bir nesne alın ve onu parçalarına ayırın. (örneğin bir çiçek, kök, gövde, yapraklar şeklinde ayrılır) Buna parça-bütün tekniği denir. Bu şekilde beyin idmanı yapanlar, yapmayanlara göre daha iyi problem çözme becerilerine sahiptir.
- Kahkaha atın. Haha! Daha yüksek sesle! Mutluluk, olumlu ruh hali bizlerin yaratıcı düşünmesini tetikler. Beynimizin Prefrontal korteks ve anterior singulat korteks bölümümüzün etkinliğini arttırır. Gülün!
- Göz egzersizi yapın. Gözleri hareket ettirmek, sağa-sola oynatmak, beynin farklı bölümlerinin etkinleşmesini sağlar.
0 yorum:
Yorum Gönder